Om du arbetar på kontor, spenderar du mycket tid där under livets gång. Därför är det viktigt att arbetsmiljön är god, luften hälsosam och att du arbetar ergonomiskt. De flesta skulle säga till om de upptäckte mögel på kontoret, men alla hälsofaror är dessvärre inte lika synliga. Därför är det exempelvis viktigt att kontor gör radonmätningar, precis som du kan göra för ditt hem. Du kan läsa mer om radonmätningar på https://radea.se/.

Radonmätning

Som ovan nämndes, är det inte lika lätt att upptäcka radon i hemmet eller på kontoret som det är att upptäcka exempelvis mögel. Radon går inte att se och det luktar inte heller på något utmärkande sätt. Det är därför det är viktigt att själv ordna med radonmätning, och på https://radea.se/ hittar du råd och produkter för ändamålet. Där kan du nämligen själv beställa hem utrustning för att mäta radonhalten i hemmet. Det finns även möjligheter till mätning på arbetsplatser, så du kan prata med ansvariga på din arbetsplats om du undrar om det gjorts eller om det bör kontrolleras. Det finns även radonbesiktningar.

Få bukt med radonhalterna

Om du får det tråkiga beskedet att du eller ert kontor har problem med radon, är det dags att börja titta på åtgärder. Det är nämligen inte kört om det skulle visa sig att problemet finns, vilket många verkar tro. Men radon är en gas som kan vara hälsofarlig och det bör därför tas på allvar. Det är svårt att själv veta vad som ska göras, så det är klokt att rådfråga professionella och att få en åtgärdsplan. Vilka åtgärder som är lämpliga beror på olika faktorer och var radonet kommer ifrån.

Viktigt med ergonomisk kontorsutrustning

När grunden till ett hälsosamt kontor är lagd, är det viktigt med ergonomisk kontorsutrustning så att du sitter och arbetar bra. Det kan till exempel vara bra med ett höj- och sänkbart skrivbord, så du kan växla mellan att stå och sitta ned. Ergonomisk musmatta och handledsskydd till tangentbordet är bra komplement för att undvika felbelastningar och skador. Arbetsstolen ska vara bekväm, och det är viktigt att stolens höjd tar datorskärm och skrivbordshöjd i beaktning. Även ljuset från lampor och fönster är viktig för att undvika att ögonen blir överansträngda i onödan. Dålig kontorsbelysning kan till och med medverka till huvudvärk bland de anställda.

Om du är ansvarig för kontorsmiljön, är detta bra punkter att ta tag i. Därutöver är även ventilationen viktig, och den kan till och med medverka till att minska smittspridning av virus bland de anställda.