Det öppna kontorslandskapet har skapat en stor förändring på arbetsplatser runtomkring i världen. Många företag gillar dess potential och positiva fördelar som bättre transparens, främjande för samarbete och sociala interaktioner så att anställda kan arbeta eller träffas i en bekväm miljö.

Men är det verkligen ett så pass bra kontorstyp och passar det verkligen alla typer av anställda? Det och mycket annat går vi igenom i den här artikeln.

Vad är ett öppet kontorslandskap?

Öppna kontorslokaler slog Sverige med storm i slutet av 1950-talet. Många fack tog denna typ av kontorslayouter med öppna händer för att modellen främjade kommunikation inom företaget och gav personalen och företagsledningen ett progressivt ansikte utåt.

Hela tanken bakom det öppna kontorslandskapet är att utrymmet är utformas för att uppmuntra de anställda att arbeta i en miljö där den sociala interaktionen och samarbete står i fokus. Tanken är enkelt – du delar allt du behöver med dina kollegor. Vilket eliminerar behovet för privata utrymmen eller personliga kontor.

Traditionellt sätt brukar ett öppet kontorslandskap ha olika storlekar som är utformade för att främja samarbete mellan olika avdelningar och divisioner. Vilket betyder att det kan finnas flera olika avdelningar som arbetar i samma rum, så att de anställda enkelt kan gå till respektive avdelning för att få hjälp om de har frågor eller behöver ta ett snabbt beslut.

Fördelar och nackdelar med öppna kontorslandskap

Idag anser många arbetsgivare att de öppna kontoren är framtidens väg. Mycket tack vare att det främjar samarbete mellan de olika anställda och bidrar till mindre hierarki inom företaget. Men givetvis finns det även nackdelar som du bör beakta.

Fördelar med det öppna kontorslandskapet

  • Främjar samarbete mellan medarbetare
  • Innebär mindre kostnader för företaget (eftersom de får plats med fler anställa på samma yta jämfört med cellkontoren)
  • Uppmuntrar till kreativitet

Nackdelar med det öppna kontorslandskapet

  • Bullrigare och röriga arbetsmiljö
  • Mindre avskildhet och integritet
  • Vissa anställda kan ha svårare att fokusera på sitt arbete

Det här bör du tänka på när du väljer ett öppet kontorslandskap

För att komma igång med ett öppet kontorslandskap är det viktigt att du utformar kontoret på rätt sätt och avgör hur lång tid varje person tillbringar på ett kontor per dag. Med denna information kan du beräkna hur mycket kvadratmeter som behövs per anställd och vilket antal skrivbord som skulle behövas. Därtill bör du tänka på den ökade bullernivåer och sämre avskildhet som ett öppet kontorslandskap medför till. Tidigare studier visare bland annat att Stockholmare är mer stressade i öppna kontorslandskap än andra. Så försök hitta lösningar som aktivt motarbetar bullernivån och stress.